Durf jij jezelf te zijn?

kwetbaarheid

Durf jij jezelf te zijn, te laten zien zoals je echt bent? Of ben jij bang niet goed genoeg te zijn, niet intelligent genoeg te zijn of bang om onzeker of zwak over te komen? Doe jij jezelf misschien wel sterker, fitter, slimmer of vrolijker voor dan je je daadwerkelijk voelt?

Van jongs af aan hebben we geleerd ons aan te passen aan wat ouders, familieleden, leerkrachten, vriendjes en vriendinnetjes en zo veel andere mensen in onze omgeving vinden dat we zouden moeten zijn en doen. Logisch dat we daaraan voldeden, want we waren afhankelijk van hun goedkeuring, liefde en aandacht. En al vroeg leerden we dat die liefde, aandacht en goedkeuring niet zonder voorwaarden werden gegeven. Op alle mogelijke manieren werden we in bochten gewrongen, tot we uiteindelijk dachten dat we in die bochten geboren waren. Nu we volwassen zijn blijven we voortdurend op onze hoede.

Je anders voor doen

Uit angst niet geaccepteerd of aardig gevonden te worden doen wij ons anders voor. We durven vaak het kwetsbare deel van onszelf niet te laten zien. Durven niet te bespreken wat we echt voelen en denken, omdat we bang zijn veroordeeld of gekwetst te worden. We zijn vaak bezig met de verwachtingen van die ander, of verwachtingen die wij onszelf hebben opgelegd, en dat is allemaal onzin. Iedereen verdient het om zichzelf te zijn, niet dat wat de ander van ons verlangt.
Als je altijd je harnas om houdt, niemand dichtbij laat komen en nooit je zwaktes toont, kun je weliswaar (iets) minder snel gekwetst worden. Dat klopt. Maar het contact zal dan altijd oppervlakkig blijven.

Iets fout doen – en wat dan nog?

Wat is er mis mee als mensen zien dat je iets niet goed doet? Wat is er mis mee als iemand merkt dat je ook niet van steen bent?
We denken vaak dat anderen veel meer zelfvertrouwen hebben. Dat ze het beter doen.
Dat ze zich minder zorgen maken. Maar de waarheid is dat iedereen wel eens last heeft van twijfels, foute keuzes, piekeren en onzekerheid. Iedereen! Je bent niet de enige…

Mijn ervaring

Het heeft een tijd geduurd totdat ik zelf ontdekte dat ik mezelf niet durfde te zijn. Ik cijferde mezelf weg. Aan de ene kant vond ik het belangrijk wat anderen van mij vonden. Aan de andere kant frustreerde me dat enorm en wilde ik juist vrij zijn.
Ik merkte dat de mensen die zich open en eerlijk opstelde mij raakten. Hun integriteit en oprechtheid deed iets met me. Ik kon ze vertrouwen zonder dat ik bang was veroordeeld te worden. Deze mensen zijn authentiek. Ze zeggen wat ze voelen en doen wat ze zeggen. Ze zijn trouw aan zichzelf. Mensen, waar je de menselijkheid in herkent.
Stap voor stap heb ik geleerd dat wanneer ik mezelf kwetsbaar op stel naar de ander, de ander zich ook openstelt naar mij. Wanneer jezelf écht bent, je de ander ook uitnodigt om écht te zijn.

Durf jezelf te zijn

Jezelf durven zijn betekent dat je niet langer hoeft te doen alsof alles fantastisch is. Jezelf durven zijn betekent dat je je persoonlijke uitdagingen, mislukkingen en worstelingen durft te delen náást je uitingen van succes, enthousiasme en geluk. Dat je je kwetsbaarheid durft te laten zien.
Kwetsbaarheid is het minst begrepen en meest onderschatte kenmerk in de mens. Het wordt door de meesten van ons geassocieerd met zwakte. Je toont je zwakheden, dus je bent zwak – is de redenatie. Maar die is totaal verkeerd! Het klinkt misschien vreemd, maar je zwaktes tonen is vaak het sterkste wat je kunt doen.

Uit jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.

Heb jij ook behoefte om meer authentiek te zijn, meer jezelf te zijn? Wil je leren om je kwetsbaar op te stellen?
Dan is een coaching traject wellicht ook interessant voor jou. Meer info over life- & loopbaancoaching vindt je op de volgende pagina’s:

Meer info over loopcoaching
Meer info over lifecoaching
Wil jij ontdekken wat coaching bij Coach Dekkers jou te bieden heeft?