Energie: Hoe houd jij jouw energie op peil?

batterij

Hoe zit het met jouw energie? Voel je je vaak moe? Ben jij iemand die te veel op je to-do lijstje heeft staan? Ben je altijd in touw voor anderen? Doe je veel werk wat je niet leuk vind? Ga je veel met mensen om die jou veel energie kosten? Kom je er niet aan toe om de dingen te doen waar je altijd zo blij van wordt en energie van krijgt?
Wanneer je op deze manier door blijft gaan en je omringt je met zaken en/of mensen die je veel energie kosten dan loop je op termijn zelfs kans op een burn-out.

Je energie op peil houden

Heb je een topdag op je werk gehad dan kom je opgeladen thuis. Heb je een rotdag gehad dan plof je vaak futloos op de bank. Na een goed weekend presteer je beter, problemen thuis halen je werk onderuit. Privé en werk kun je dus niet scheiden, de energie die je eruit haalt ook niet.
De hoeveelheid energie die je per dag hebt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je leven.
Belangrijk genoeg om eens bij jezelf na te gaan hoe het met jouw energieniveau zit en hoe je je energieniveau omhoog kunt krijgen!

Luisteren naar je lichaam

Belangrijk om voldoende energie over te houden is het bewust worden en herkennen van je grenzen. Die leer je ontdekken door goed naar je lichaam te luisteren. Na een ingrijpende gebeurtenis is dat soms moeilijk omdat dan je grens vaak lager ligt dan voorheen. Wat kan helpen is het dagelijks bijhouden van hoe je je voelt. Hoe voel je je als je ‘s morgens wakker wordt? Hoe energiek ben je gedurende de dag? Gaat het met ups en downs, of is je energie gelijkmatig? Daarnaast kun je je activiteiten bijhouden. Leg vast welke activiteiten je energie kosten en welke activiteiten je energie geven.
Door transparant te zijn naar je omgeving over je (on)mogelijkheden kun je begrip en medewerking van je omgeving vragen in het bewaken van je grenzen. Belangrijk is dat je zelf verantwoordelijk bent en blijft voor je eigen energie!

Werk doen wat je graag doet

Het is meestal niet de hoeveelheid werk waardoor mensen een burn-out krijgen. Een burn-out ontstaat vaak bij mensen die meer of juist onduidelijke verantwoordelijkheden krijgen toegewezen. Bij mensen die het gevoel hebben dat het werk niet goed genoeg uitgevoerd kan worden. Een moeilijk omgang met collega’s of manager kan ook tot een burn-out leiden.
Om energie te krijgen van je werk is het belangrijk dat je werk kunt doen:

  • dat je graag doet,
  • dat jouw voldoening geeft,
  • waar je voldoende capaciteiten voor hebt en
  • waar je uitdaging in hebt.

Wanneer je bovenstaande aspecten mist in je huidige werk, praat dan eens met je manager. Als je werk aansluit bij wat je belangrijk vindt en je kunt ontwikkelen wat je wilt ontwikkelen, ben je enthousiast, toon je betrokkenheid en sta je aan het roer van je carrière en leven. Dat gaat je energie opleveren!

Durf nee te zeggen

Wil je dat project op je werk niet doen? Of heb je geen zin in dat feestje? Voelt het slecht en doe je het toch? Zeg je ‘ja’ omdat je ‘nee’ simpelweg niet over je lippen kunt krijgen?
Dan is de kans groot dat je veel energie verliest. Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt en je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen.
Leer eens ‘nee’ te zeggen tegen de dingen die je echt niet wilt of kunt of als iets echt niet goed voelt.
Een antwoord als “Het spijt me, maar ik heb het te druk” is een prima manier om nee te zeggen.
Door NEE te zeggen krijg je tijd om dingen te doen waar JIJ energie van krijgt.
Dit is jouw leven, leef het op jouw manier!

Beweeg

Lichaamsbeweging geeft je nieuwe energie en zorgt ervoor dat je tijdens het sporten ook even je gedachten kunt loslaten. Lichaamsbeweging is juist goed bij oververmoeidheid. Lichamelijke ontspanning verjaagt stress en moeheid beter dan inactieve ontspanning, zoals het lezen van een boek. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meerdere dagen per week minstens een half uur bezig zijn met klussen, fietsen, tuinieren of andere inspannende activiteiten meer energie hebben dan mensen die weinig bewegen. Door vaker te trainen geef je jouw lichaam een signaal om zich aan te passen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer energie kan produceren en hierdoor krijg je dus weer meer energie. Je vergroot je conditie en uithoudingsvermogen. Wist je dat een uurtje wandelen al een heel goed begin is?
Besef dat je het rustig zult moeten opbouwen, en dat je na enkele weken veel meer energie zult hebben.

Wil jij je ook weer energiek voelen?

Heb jij behoefte om te werken aan meer energie en lukt het je niet alleen? Wil je onderzoeken waar jouw energie-lek zit? Wil je leren om vaker nee te zeggen? Dan is een coaching traject wellicht ook interessant voor jou.
Je bent van harte welkom om zelf te komen ontdekken hóé snel je kunt groeien in een paar coachgesprekken.

MEER LEZEN OVER COACHING

Als je interesse hebt in coaching, is het wellicht ook interessant om alvast wat meer te lezen op deze website. Meer info over life- & loopbaancoaching vindt je in de volgende rubrieken:

Meer info over loopcoaching
Meer info over lifecoaching