Genieten van het leven

Genieten

Het klinkt zo eenvoudig “genieten van het leven” maar vaak krijgen we dit toch niet elke dag voor elkaar.
Soms kun je daarom wel eens een positief advies gebruiken om te kunnen genieten.

Onderstaande ingrediënten hebben mij enorm geholpen om te kunnen genieten van het leven:

 • zelfkennis,
 • optimisme en
 • proactieve houding

Zelfkennis

Zelfkennis had ik nodig om mezelf te kunnen zijn om:

 • te houden van mezelf zoals ik ben
 • mezelf te accepteren, met al mijn tekortkomingen
 • gelukkige keuzes te maken
 • te doen wat ik wil doen en niet bang te zijn voor wat anderen van mij zullen denken

Door meer inzicht te hebben in jezelf, wordt je gestimuleerd tot zelfreflectie en het maken van bewuste keuzes. Meer zelfkennis kan je helpen om weer gelukkig te zijn, van het leven te genieten en in je kracht te staan.

Optimisme

Volgens psychologen is optimisme misschien wel de belangrijkste geluksfactor.
Gevoel en gedrag worden in belangrijke mate bepaald door onze gedachten en die kunnen we zélf veranderen. Dit wordt geïllustreerd door de volgende uitspraak van de filosoof Epictetus (60 na Christus):

“Het zijn niet de dingen die in de wereld gebeuren, waardoor mensen van slag raken, maar hun gedachten daarover.”

Tips voor meer positieve gedachtes:

 • Allereerst leef vandaag:
  Ik zeg dat regelmatig omdat we vaak aan het verleden denken, wat we bv fout hebben gedaan, en bang zijn voor de toekomst. Als wij deze gedachtes kunnen veranderen naar het NU, kunnen wij meer in het heden leven, met meer geluk.
 • Heb vertrouwen in jezelf:
  Herken je gedachtes zoals ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’? Probeer deze gedachte eens te veranderen naar “ik kan het wel’ of ‘ik ben goed genoeg zoals ik ben’. Niets en niemand is perfect, en als jij dat toch van jezelf verwacht dan zal je altijd ongelukkig blijven.
 • Geniet bewust van kleine mooie momenten:
  Als je je bewust bezig houdt met het vinden van mooie, fijne, kleine momenten op de dag, zul je zien dat je ze veel meer ziet. Je geest, lichaam en ziel zullen zich gelukkiger voelen en dat zal je werk prestaties ook weer verbeteren.

Proactieve houding

Ik hou niet zo van mopperen, klagen of andere de schuld te geven. Van het wijzen naar anderen. In de slachtofferrol stappen. Het ligt altijd aan een ander. Juist… niet dus!
Ik hou van een proactieve houding, eerst kijken naar wat IK er aan kan DOEN. Dat is vaak meer dan ik van te voren voor mogelijk had gehouden.
Als ik er toch niets aan kan doen dan neem ik er afstand van, ik laat het los. Dat klinkt natuurlijk erg gemakkelijk maar is het niet. Doordat ik zeker weet dat ik er niets aan kan doen creëer ik ruimte om me te richten op die dingen waar ik wel iets mee kan.

Probeer het eens. En kijk wat er gebeurt!

Heb ik je hiermee kunnen inspireren? Deel dit dan via social media met je vrienden. Dit stel ik erg op prijs.

Wil jij ontdekken wat coaching bij Coach Dekkers jou te bieden heeft?