kritiek versus compliment

kritiek versus compliment

Wanneer je iets fout doet, krijg je al snel kritiek. Een compliment als waardering echter wordt niet zo veel gegeven: ‘Je doet toch gewoon je werk!’ En dat terwijl het geven van een compliment wonderen kan doen. Je benoemt een kwaliteit, het positieve gedrag, van de ander en laat merken dat je betrokken bent bij wat hij of zij doet. Wat doet het geven van kritiek versus compliment met iemand?

Waardering

Het uitspreken van waardering – bv door middel van een compliment –zorgt ervoor dat iemand meer vanuit zijn sterkte en kwaliteiten gaat werken.
Complimenten en waardering van partner, familie, leidinggevende, collega’s, teamgenoten etc. zijn essentieel in ons leven. Gezinsleden die weinig of geen waardering uitspreken naar elkaar, raken sneller in conflict.

Een compliment is goed voor het (werk)plezier en het zelfvertrouwen en leidt ertoe dat je meer bereid bent het beste uit jezelf te halen. Bovendien: wie complimenten krijgt, geeft ook sneller complimenten aan een ander.
Complimenten kun je het beste geven naar aanleiding van het gedrag van de ander.
Waardeer je kinderen als ze hun kamer opruimen, laat je collega zien dat je haar werk op prijs stelt, laat je partner weten hoe fijn je het vind als hij/zij iets liefs voor je doet. Door te laten merken wat je waardeert of goed vindt in de ander, stimuleer je ‘herhaling’ van dit gedrag.

Kritiek

Niemand vindt het leuk om kritiek te ontvangen op wat zij doen en maken. Kritiek is een afkeuring van je gedrag en soms je persoonlijkheid, iets wat veel mensen tegen het hoofd stoot. Als je mensen kritiek geeft op persoonlijk vlak vernietig je stukje voor stukje de relatie die je met deze persoon hebt.
Kritiek geeft ons het nare gevoel dat we niet geaccepteerd worden zoals we zijn.

Klagen, bekritiseren of zeuren heeft geen zin. Je verandert er niemand mee en het verspreidt alleen maar negatieve gevoelens. Mensen voelen zich rot na kritiek, en jij voelt je ook niet bepaald beter wanneer je de hele dag zeurt. Te vaak krijgen mensen de volle laag als ze een keer iets verkeerd doen, maar horen ze niets wanneer ze het heel erg goed doen.

Nieuwe afspraak met elkaar?

Laten we vanaf nu afspreken dat je iedere dag minimaal 1 persoon jouw waardering laat blijken en dat je geen kritiek meer levert zonder dat je iets positiefs uitspreekt. Mensen willen geen kritiek ontvangen, zullen er niet door veranderen en sommige mensen zullen zich juist expres tegen je afzetten. Het gedrag waarvoor je gewaardeerd wordt, ga je vaker vertonen omdat je meer waardering wilt ontvangen. Door te geven ontvang je zelf ook weer. Want de positieve energie die je in werking zet door het geven van een compliment ontvang je ook weer terug in de vorm van blijheid en dankbaarheid bij de ander.

MEER LEZEN OVER COACHING

Als je interesse hebt in coaching, is het wellicht ook interessant om alvast wat meer te lezen op deze website. Meer info over coaching en en over mij en mijn achtergrond vind in de volgende rubrieken:

Meer info over coaching

Meer info over Anne-Marie

Wil jij ontdekken wat coaching bij Coach Dekkers jou te bieden heeft?