Leef!

leven

Leef alsof elke dag je eerste dag is. Het klinkt zo makkelijk maar een ziekte, ongeval, scheiding of een ander vreselijke gebeurtenis zet je hele leven op zijn kop. Alles voelt anders, lijkt anders en je gaat er zelfs anders van denken. Over de toekomst bijvoorbeeld of over de zin van het leven.

Mijn proces

Na mijn 3e hartoperatie, heb ik mezelf vaak teruggetrokken. Totaal geen puf en helemaal geen zin om gezellig en sociaal te doen met mensen. Bovendien was ik ontzettend somber en had ik geen idee hoe ik daar uit moest komen. Natuurlijk wilde ik weer dolgraag gelukkig zijn, weer lol hebben en blij zijn met mezelf en mijn gezin. Maar het lukte niet en ik kon niet uit die negatieve cirkel komen. Het zou toch niets meer worden met mij.
Mijn leven en de verwachtingen die ik had, moest ik gaan bijstellen. Al met al een emotioneel proces, waarbij verdriet, boosheid, frustratie en ook schuldgevoelens om voorrang streden. De stadia die ik doorliep waren vergelijkbaar met rouw, leren omgaan met een groot verlies. En wat te denken van mijn onafhankelijkheid en het vertrouwen in mijn lijf en in mezelf?

Zinvol leven

Van bewustwording, via acceptatie en overleven naar – het uiteindelijke doel – weer voelen dat je echt leeft.
Om weer van dingen te kunnen genieten en te kunnen waarderen is het belangrijk te ontdekken wie je zelf bent in de nieuwe situatie. Dus uitzoeken waar je tevreden mee bent, de dingen die je wel hebt en doet. Zelf er weer wat van proberen te maken!

Wat wil JIJ nou echt? Wat vind JIJ belangrijk? Waaruit put JIJ energie? Weet je wat JOUW blij en tevreden maakt? Wanneer leid JIJ een zinvol leven?

Tips om te voelen dat je leeft

In- en ontspanning

Lichaamsbeweging geeft je nieuwe energie en zorgt ervoor dat je tijdens het sporten ook even je gedachten kunt loslaten. Daarom is inspanning juist goed bij oververmoeidheid. Daarnaast verjaagt lichamelijke ontspanning stress en moeheid beter dan inactieve ontspanning, zoals het lezen van een boek.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die meerdere dagen per week minstens een half uur bezig zijn met klussen, fietsen, tuinieren of andere inspannende activiteiten meer energie hebben dan mensen die weinig bewegen. Dus daarmee vergroot je je conditie en uithoudingsvermogen. Wist je dat een uurtje wandelen al een heel goed begin is? Besef dat je het rustig zult moeten opbouwen, en dat je na enkele weken veel meer energie zult hebben.
Als je meer energie hebt op fysiek en emotioneel vlak, zal je merken dat je meer gemotiveerd, geïnspireerd en blij bent. Het gevoel dat je leeft!

Wat vind je echt leuk?

Stel jezelf de vraag waar genoot je als kind ontzettend van? Wat maakte je intens blij? Graaf eens in je herinneringen. Als kind was je onbevangen en kende je nog geen beperkingen. Daarom deed je in die tijd gewoon wat je leuk vond. Wie weet ontdek je een verloren gewaande passie die wacht om opnieuw gewekt te worden.
Doen wat je leuk vindt, geeft een prettig gevoel. Anderzijds zorgt het voor voldoening en houdt je geïnspireerd. Door je leven een doel te geven, maak je je leven stukken zinvoller.

Ontdek je unieke talenten en kwaliteiten

Ga eens na waar je enorm goed in bent. Verken de speciale eigenschappen en kwaliteiten die je bezit. De dingen die je doet zonder dat je erover nadenkt en die je weinig moeite kosten. Kortom: wat vanzelfsprekend voor je is. Informeer eventueel bij anderen. Waar vinden zij dat je goed in bent? Het helpt je te achterhalen: wat wil ik nou echt.

Besteed tijd aan je relaties

Hoe meer je samen praat en meemaakt, des te dieper de vriendschap wordt. Bovendien ondersteunen goede relaties een zinvol leven. Soms zijn het nieuwe mensen die je nodig hebt, en soms is het meer kwaliteit in je huidige relaties.

Leren, groeien en jezelf ontwikkelen

Weinig dingen maken je leven zo zinvol als jezelf overtreffen. Hoe je dat doet? Door jezelf een beetje uit te dagen. Grenzen verleggen, buiten je comfortzone stappen. Doe het gewoon eens.
Kies iets waar je blij van wordt, en stel een doel dat een beetje uitdagend is. Verbeter een bestaande vaardigheid. Ben je goed in schrijven? Onderzoek dan eens hoe je een geweldige schrijver kunt worden.
Leer een nieuwe vaardigheid. Misschien een nieuwe taal, een dans, een vechtsport of een schildertechniek om je leven meer zinvol te maken. Zoek iets wat bij je past.
Zorg voor een continu proces van groei en vooruitgang. Op die manier maak je je leven stap voor stap meer zinvol

Leef vandaag

Regelmatig zeg ik “leef vandaag” omdat we vaak aan het verleden denken, wat we bv fout hebben gedaan, en bang zijn voor de toekomst. Als je deze gedachtes kunt veranderen naar het NU, kun je meer in het heden leven, met meer geluk.
Weet je wat je wilt? Maak dan een plan en ga ermee aan de slag. Begin niet morgen, maar kom direct in actie. Werk beetje bij beetje naar je ultieme doel toe. Wees geduldig en haast je niet. Laat je niet uit het veld slaan door negatieve ervaringen. Je bereikt je doel niet in een paar dagen.

Voel dat je leeft!

Je mag je rot voelen, boos, wanhopig. Laat de emoties toe. Praat er met je familie en vrienden over. Gevoelens zul je moeten verwerken.
Weet dat je het niet alleen hoeft te doen maar alleen jij zelf kunt bepalen op welke manier, hoe, wanneer en wat je doet om zo verder te komen!

Het is belangrijk om dingen te doen waar je energie en voldoening uithaalt, waar je blij van wordt. Alleen jij kunt bepalen wat dat is!

Zelf kan ik zeggen dat ik voel dat ik weer leef en dat gun ik jou ook!
Ik, coach met hart voor jou, wil je daar graag bij helpen; vriendelijk, bemoedigend en oprecht begaan.

Meer info over life- & loopbaancoaching vindt je op de volgende pagina’s:

Informatie over loopcoaching
of over lifecoaching
Wil jij ontdekken wat coaching bij Coach Dekkers jou te bieden heeft?